У Парижі голосують за заборону електросамокатів

Неділя, 2 квітня 2023, 11:32

Виборці столиці Франції в неділю голосують за заборону сервісів прокату електросамокатів – влада міста, яке одним із перших дозволило цей транспорт, виступає проти нього через велику кількість нещасних випадків.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації RFI.

Право голосу за заборону електросамокатів на 21 дільниці мають загалом 1,6 мільйона жителів Парижа, але явка, як очікують, буде низькою. Результати планують оприлюднити ввечері в неділю.

Після дозволу електросамокатів у 2018 році Париж поступово посилював їхнє регулювання, створюючи спеціальні зони для паркування, обмежуючи максимальну швидкість та кількість операторів.

Але доступність цього транспорту залишається суперечливою: пішоходи скаржаться на необачне водіння, а низка смертельних аварій висвітлила небезпеку транспортних засобів, які наразі можуть брати напрокат діти віком від 12 років.

Париж погрожує заборонити оренду електроскутерів

Мерка Парижа Анн Ідальго називає голосування, ініційоване владою міста в січні цього року, не референдумом, а "громадськими консультаціями". Вона виступає за заборону електросамокатів, які називає "джерелом напруги і занепокоєння" для парижан.

Голосування в Парижі також привернуло увагу до екологічних показників електросамокатів на тлі дебатів про те, чи допомагають вони зменшити викиди. За даними міністерства транспорту Франції, їхні акумулятори мають короткий термін служби – в середньому близько трьох років.

У разі запровадження заборона стосуватиметься лише сервісів оренди електросамокатів, а не приватних транспортних засобів, яких у всій Франції у 2022 році продали 700 тисяч.

Як зазначає RFI, щодня у Франції на орендованих електросамокатах здійснюють близько 100 тисяч поїздок у майже 200 містах і містечках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: