Європарламент схвалив перше законодавство ЄС щодо платежів у криптовалютах

Четвер, 20 квітня 2023, 15:28

Європарламент схвалив перше законодавство ЄС щодо відстеження платежів у криптовалютах, наглядом у цій сфері та боротьби з відмиванням коштів. 

Про це повідомили у пресслужбі Європарламенту, пише "Європейська правда".

Євродепутати схвалили 529 голосами "за" перший у законодавстві ЄС проєкт щодо відстеження трансферів криптоактивів – як біткоїн або інші електронні гроші. Цей проєкт Європарламент і Рада ЄС попередньо узгодили між собою ще влітку. 

Мета нового закону – подбати про те, щоби операції з криптоактивами, як і усі фінансові операції, можливо було відстежувати і блокувати підозрілі платежі. Зокрема, йдеться про поширення на них так званого "travel rule", що означає, що інформація про джерело активу і його бенефіціара має передаватися разом із транзакцією і зберігатися "по обидва боки" операції. 

Також закон регулюватиме транзакції обсягом понад 1000 євро із так званих self-hosted wallets (адреса гаманця з криптоактивом приватної особи) під час взаємодії із гаманцями, які керуються провайдерами послуг у сфері криптоактивів. Правила не застосовуватимуться до операцій між двома особами без участі провайдера, або у випадках, коли провайдери діють від свого імені.

Окрім того, євродепутати 517 голосами підтримали нові спільні правила щодо нагляду і захисту прав споживачів (MiCA), із запобіжниками проти маніпуляцій на ринку і фінансових злочинів. 

Задля зниження ризиків відмивання коштів через операції з криптоактивами Європейське агентство з цінних паперів і ринків має створити публічний реєстр надавачів послуг у сфері криптоактивів, які діють у ЄС без дозволу. 

Задля зниження "вуглецевого сліду" від діяльності галузі, великі надавачі послуг повинні будуть розкривати дані про споживання електроенергії їхньою інфраструктурою.   

Проєкти ще має погодити Рада ЄС, після публікації в Офіційному журналі ЄС вони набудуть чинності через 20 днів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: