Нижня палата парламенту Чехії ухвалила закон, що вимагає витрачати 2% ВВП на оборону

П'ятниця, 21 квітня 2023, 17:19

Нижня палата чеського парламенту ухвалила закон, який вимагає виділяти на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту із державного бюджету, починаючи з наступного року.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters.

За оцінками авторів законопроєкту, в центральному державному бюджеті на 2024 рік буде потрібно додатково 21,5 мільярда крон (майже 1 мільярд доларів) понад середньостроковий фінансовий прогноз уряду, щоб оборонні видатки досягли необхідного рівня.

У бюджеті Чехії на 2023 рік витрати на оборону заплановані на рівні 1,52% ВВП.

Чехія прагне розбудувати і модернізувати свої збройні сили після багатьох років недофінансування, а також після постачання сотень одиниць важкої військової техніки в Україну протягом минулого року.

У грудні країна підписала зі Швецією необов'язковий до виконання меморандум про постачання понад 200 бойових машин піхоти CV90. Вона також веде переговори зі Сполученими Штатами про купівлю 24 винищувачів F-35.

Однак додаткові витрати можуть ускладнити зусилля правоцентристського уряду щодо скорочення бюджетного дефіциту на 70 мільярдів крон у 2024 році з 295 мільярдів крон, запланованих на цей рік.

Для набуття чинності законопроєкт має бути схвалений верхньою палатою парламенту і підписаний президентом.

Нагадаємо, чеський президент Петр Павел підкреслив готовність Чехії та всього Північноатлантичного альянсу підтримувати Україну у довгостроковій перспективі на шляху до завершення війни, післявоєнної відбудови та членства в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: