В Іспанії ексгумують із мавзолею політика, героїзованого у добу диктатора Франко 

Понеділок, 24 квітня 2023, 08:18

В Іспанії у рамках перетворень меморіального комплексу перевезуть поховання засновника фашистського руху "Іспанська фаланга", особу якого героїзували в епоху диктатора Франсіско Франко.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Йдеться про поховання Хосе Антоніо Прімо де Рівери. У понеділок 24 квітня його мають ексгумувати із мавзолею в рамках плану перетворити створену Франко "Долину полеглих" у меморіал, що вшановуватиме пів мільйона загиблих внаслідок громадянської війни в Іспанії.  

Іспанія ексгумувала 53 тіла з могил часів диктатури Франко

За новим іспанським закононом "Про демократичну пам’ять" меморіальне місце торік перейменували на "Долину Куельгамурос", повернувши їй початкову назву. 

Де Рівера – вже п’ятий з осіб, героїзованих режимом Франко, включно із самим диктатором, якого ексгумують з меморіального кладовища. 

"Це ще один крок до зміни значення цієї долини. Тут не мають вшановувати жодну особу чи ідеологію, пов’язана з диктатурою", – прокоментував міністр Фелікс Боланос, який очолює відомство з координації взаємодії між різними міністерствами і опікується також меморіальною політикою. 

Хосе Антоніо – сина диктатора Мігеля Прімо де Рівера, який керував країною у 1923-1930 роках – розстріляли у 1936 в Аліканте за вироком "народного трибуналу".

Перший час він був похований у двох братських могилах, а в 1939 році його перевезли під Мадрид у Сан-Лоренсо-де-Ель-Ескоріаль, де спочивають іспанські монархи. 

Втім, ще 20 років потому де Ріверу знову перепоховали, перемістивши у новостворений меморіальний коплекс "Долина полеглих", де згодом поховали і Франко. 

Нагадаємо, влітку 2022 року Іспанія визнала незаконним режим диктатора Франко та судові рішення його часів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: