У Європарламенті закликали Брюссель обмежити виплати Угорщині через проблеми з демократією

Вівторок, 25 квітня 2023, 10:19

Лідери майже усіх політичних груп у Європарламенті закликали Єврокомісію не задовольняти запити Угорщини на додаткові європейські кошти через питання до демократії, верховенства права і дотримання прав людини.

Про це йдеться у їхньому спільному листі, з яким ознайомилася "Європейська правда".

До складу груп, які поставили підписи під листом, належить абсолютна більшість депутатів Європарламенту. Не підписали його лише "Європейські консерватори і реформісти". 

Автори листа зазначають, що вкрай стурбовані станом верховенства права, демократії та дотриманням фундаментальних прав в країні. 

Зокрема, вони згадують останню законодавчу ініціативу, що звужує трудові права і свободу вираження поглядів вчителів, зокрема, право на страйк і критику чинної влади.

Також як приклад наводять закон від квітня 2023 року, за яким можна буде доносити на людей, які своїми діями "порушують конституційно визнану роль шлюбу та родини". Його, нагадаємо, ветувала президентка.  

Депутати нагадують також, що Будапешт проігнорував низку зауважень із Брюсселя.

"На нашу думку, це все унеможливлює позитивну оцінку щодо перших виплат за Фондом відновлення та стійкості ("ковідним фондом")", – зазначають вони. 

Також підписанти закликають призупинити виплати Угорщині за програмою ESF+ Program, спрямованою на соціальні й освітні проєкти та реформи, оскільки Угорщина не виконала усі необхідні зобов’язання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: