Вучич розкритикував Захід після виборів на півночі Косова, які бойкотували місцеві серби

Вівторок, 25 квітня 2023, 10:19

Президент Сербії Александар Вучич у понеділок після місцевих виборів у північному Косові різко розкритикував західних посадовців, які виступають посередниками в переговорах про нормалізацію відносин з Приштиною.

Слова президента Сербії наводить видання Euractiv, пише "Європейська правда".

Вучич привітав бойкот виборів місцевими сербами у чотирьох муніципалітетах на півночі Косова, де вони складають більшість. Він назвав дії косовських сербів, які не прийшли на дільниці, "мирним політичним повстанням" проти їхніх "окупантів". 

"Сербський народ показав, що він шукає зовсім іншого підходу з боку міжнародної спільноти, поваги, справжнього діалогу, а не нав’язування рішень", – сказав Вучич, відомий своїми частими антизахідними заявами. 

Вучич, вочевидь, розлютився на Європейський Союз і США за те, що вони дозволили Приштині провести голосування на тлі очікуваного бойкоту з боку сербів. Белград закликав косовських сербів не голосувати.

Косово пройшло перший етап на шляху до членства в Раді Європи

"У списку було 45 095 осіб, а загалом прийшло 13 сербів, і з них двоє помилково, це 0,029%. Прийшла також значно менша кількість албанців. На кількох дільницях не проголосувала жодна людина. Загалом проголосувало 449 албанців, і значна частина з них там не проживає", – сказав сербський президент.

"Це показало величезну єдність сербського народу. Вони хотіли показати, що "ми тут, але ми не хочемо брати участь у вашому цирку", – додав Вучич,

Сербський президент також оголосив, що вирушить на переговори до Брюсселя 2 травня, хоча він не налаштований оптимістично щодо результату.

"Нас чекає важкий період. Ніякого конфлікту з НАТО не потрібно. Звичайно, 2 травня нічого не вирішиться. Ми будемо захищати позицію нашого народу та Конституцію Сербії та наполягатимемо на справжньому діалозі. Нам потрібна справжня розмова з албанцями", – підсумував Вучич.

У понеділок ЄС заявив, що вибори провели відповідно до правової бази Косова, і що було докладено зусиль для того, щоб голосування пройшло гладко і впорядковано.

У той самий час Євросоюз акцентував на низькій явці і висловив жаль, що не всі партії та спільноти скористалися своїм демократичним правом брати участь і голосувати на виборах.

Докладніше про це – у статті: Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: