Італія просуває реформу психіатричної допомоги після смертельного побиття лікарки колишнім пацієнтом

Вівторок, 25 квітня 2023, 10:48

В Італії смертельне побиття лікарняної психіатрині колишнім пацієнтом призвело до закликів поліпшити охорону психічного здоров'я і намірів уряду пришвидшити реформу.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації агентства АР.

У неділю поліція заарештувала 35-річного італійця з метою розслідування нападу на лікарку Барбару Каповані. 

55-річну психіатриню жорстоко побили металевим прутом по голові у п'ятницю, коли вона поверталася з роботи в лікарні у Пізі. У неділю лікарі тієї ж лікарні констатували смерть її мозку, а її органи стали донорськими.

За даними поліції, нападник дочекався, коли лікарка вийде з лікарні, але, не побачивши її, повернувся наступного дня. Коли вона вийшла і нахилилася, щоб відкрити замок велосипеда, чоловік вдарив її по голові, завдавши смертельних травм.

В Угорщині скерували до психіатра очільника МЗС Словаччини, який послав Орбана "на х*й"

Слідчі заявили, що нападником виявився її колишній пацієнт, який вже неодноразово мав проблеми з законом, у тому числі побив лікаря в іншому італійському місті.

Напад на психіатриню став одним із серії насильницьких нападів на персонал лікарень в Італії за останні місяці.

Посилаючись на вбивство Каповані, міністр охорони здоров'я Італії в понеділок скликав нараду з метою подальшого реформування системи охорони психічного здоров'я.

Протягом останніх місяців міністерство охорони здоров'я вже розпочало роботу над реформою процедур надання психіатричної допомоги, повідомив у письмовій заяві міністр охорони здоров'я Ораціо Скіллачі. "Ми повинні працювати над тим, щоб те, що сталося з Барбарою Каповані, не повторилося", – додав Скіллачі.

Відповідно до закону 1978 року, Італія закрила всіх психіатричні лікарні і зробила психіатричне лікування добровільним, за дуже рідкісними винятками. Це законодавство передбачало створення мережі районних закладів охорони здоров'я для надання психіатричної допомоги, але її так і не реалізували повністю.

За останній рік в Італії сталися кілька нападів на лікарів. Серед них: напад з мачете на лікаря, який виходив з лікарні в Мілані; побиття палицею психіатра в північному місті Мантуя; побиття ногами і кулаками лікаря в лікарні в Неаполі родичами пацієнта, які вимагали медичну довідку.

Нагадаємо, у Литві торік  відправили на примусове психіатричне лікування чоловіка, який підтримував агресію РФ і принижував українців.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.