У Франції починається суд над єдиним підозрюваним у теракті біля синагоги в Парижі 43 роки тому

Понеділок, 3 квітня 2023, 13:07

Лівансько-канадський академік, єдиний підозрюваний у вибуху біля паризької синагоги 1980 року, постане перед судом у понеділок, через майже 43 роки після того, як четверо людей загинули і 46 отримали поранення в результаті теракту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Французька влада визначила Хасана Діаба як підозрюваного у 1999 році. Його звинувачують у тому, що він заклав бомбу ввечері 3 жовтня 1980 року біля синагоги, де зібралися 320 вірян, щоб відзначити закінчення єврейського свята. Тоді ніхто не взяв на себе відповідальність за теракт.

69-річний Діаб заперечує свою причетність до нападу і каже, що під час вибуху на заході Парижа він був в університеті в Бейруті. Його прихильники і адвокати у Франції та Канаді стверджують, що французькі судові органи несправедливо переслідують Діаба як жертву помилкової ідентифікації.

Французькі слідчі поклали відповідальність за напад на синагогу на Народний фронт визволення Палестини. Канада дозволила екстрадицію Діаба до Франції наприкінці 2014 року.

Він провів три роки в попередньому ув'язненні, але потім антитерористичні судді постановили звільнити його з-під французького арешту через брак доказів, і він повернувся до Канади.

У січні 2021 року апеляційний суд Франції постановив, що Діаб має постати перед судом за звинуваченнями, пов'язаними з тероризмом. У разі визнання його винним йому загрожує довічне ув'язнення. Вирок очікується до 21 квітня. Він живе в Оттаві, і його судитимуть заочно.

Очікується, що на судовому процесі в Парижі будуть присутні ті, хто вижив під час нападу, і сім'ї жертв. Для них довгий шлях до суду може бути відстрочкою правосуддя, але принаймні це не відмова у правосудді, заявили їхні адвокати напередодні судового засідання.

Адвокати жертв кажуть, що судовий процес стане стримуючим фактором для майбутніх терористичних актів і антисемітських настроїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: