Лідери Сербії та Косова продовжать обговорення про нормалізацію відносин у Брюсселі

Понеділок, 3 квітня 2023, 18:29

Президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті у вівторок зустрінуть в Брюсселі для обговорення "перших практичних кроків" утілення угоди про нормалізацію, домовленої за посередництва ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", у понеділок на брифінгу оголосив речник Єврокомісії Петер Стано.

"Завтра у Брюсселі відбудеться зустріч головних переговорників обох сторін (Сербії та Косова – ред.), і, як ми вже говорили, очікуємо від обох сторін долучитись до створення атмосфери примирення й швидкого втілення взятих на себе зобов’язань", – підкреслив він.

Стано підкреслив, що лише імплементація угоду може зробити її дієвою та допомогти обом сторонам вийти з нинішньої ситуації.

Окремо речник Єврокомісії підкреслив своє сподівання, що останні події на півночі Косова з переважно етнічним сербським населенням, де були підпалені до десятка машин із косовськими номерами, не вплинуть на зустріч у вівторок.

Вучич каже, що "не підпише угоду" з Косовом, на яку офіційно погодився

Окремо щодо завтрашньої зустрічі висловився й президент Сербії Вучич, який нині перебуває з візитом в Італії. В інтерв’ю сербському каналу Pink TV він охарактеризував переговори із Косовом як "складні" й додав, що не очікує на реальні кроки.

"По суті, проблема поляглає в тому, чи можемо ми по-справжньому нормалізувати з ними (Косовом – ред.) відносини. Вони щодня спричиняють конфлікти, провокують наш народ", – заявив Вучич.

У лютому в Брюсселі Косово й Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу

А 18 березня на зустрічі в Охриді у Північній Македонії Вучич і прем’єр Косова Альбін Курті погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин.

Більше про це читайте тут: Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: