Сербія й Косово досягли прогресу в питанні сербських муніципалітетів

Вівторок, 4 квітня 2023, 21:48

Представники Сербії та Косова у вівторок на переговорах у Брюсселі щодо нормалізації відносин обговорювали питання створення Асоціації сербських муніципалітетів (АСМ) – юридичного утворення для сербської меншини на півночі частково визнаної країни.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Kosovo-Online, заявив журналістам керівник сербського Управління у справах Косова і Метохії Петар Петкович.

"Після стількох років сьогодні вперше в межах тристоронніх зустрічей ми обговорили найбільш конкретні кроки зі створення АСМ", – сказав представник сербської сторони.

Він додав, що сторони обговорили проєкт статуту Асоціації сербських муніципалітетів, який має бути підписаний на одній із наступних зустрічей високого рівня.

Окрім цього, представники Сербії та Косова обговорили енергетичні питання, а також останні інциденти на півночі Косова, пов’язані з підпалами авто з косовськими номерними знаками.

"Ми показали конструктивність, те, що ми поважаємо все, що зобов’язались виконати, зокрема раніше досягнуті домовленості й угоду в Охриді (місто в Північній Македонії, де було останнє засідання в межах діалогу – ред.), а також чітко вказали на червоні лінії в плані того, наскільки далеко ми можемо зайти в процесі Імплементації", – підкреслив Петкович.

Нагадаємо, в лютому в Брюсселі Косово й Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу

А 18 березня на зустрічі в Охриді у Північній Македонії Вучич і прем’єр Косова Альбін Курті погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин, який, серед іншого, передбачає створення Асоціації сербських муніципалітетів.

Більше про це читайте тут: Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: