У Греції вченого перевіряють через першоквітневий жарт про "всмоктування Егейського моря у вулкан"

фото
Середа, 5 квітня 2023, 22:42

Прокуратура Греції доручила провести перевірку щодо директора Грецького інституту геодинаміки Акіса Целентіса, який на 1 квітня пожартував, що популярний туристичний острів Санторині може перетворитись на "воронку" через вулкан.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації AFP.

У ніч проти суботи Целентіс написав у Facebook, що з Санторині "не все добре": мовляв, магма під вулканом на острові зникає, а у вулкані Тріпантеко на протилежному боці Землі в Японії вона, навпаки, зростає.

Сейсмолог додав, що в разі, коли вся магма "перетече" з одного вулкану в інший, утвориться воронка, яка "засмокче води Егейського моря" й перетворить місцину довкола Санторині в лагуну.

Більшість користувачів під Facebook-постом Целентіса зрозуміли, що йдеться про жарт. Але у грецькій прокуратурі у вівторок заявили, що перевірять, чи не можна кваліфікувати першоквітневий допис вченого як "поширення фейків".

На це Целентіс відреагував новим дописом із фото, де тримає аркуш паперу з написом "Винен у першоквітневому жарті". "Ми живемо в країні, де переслідується гумор, але не ті, хто розбещує дітей, ґвалтує і шахрує, і ніхто не бере відповідальність за смерті цивільних", – написав він.

Острів Санторині був повністю змінений виверженням вулкану наприкінці XVII століття до н.е., яке знищило культурно розвинену мінойську колонію, а геотермальна активність, що супроводжувалася сейсмічними поштовхами, залишається високою і донині.

Останнє велике виверження найактивнішої частини вулкану поблизу Санторіні відбулося в 1950 році.

Нагадаємо, минулого року відомий французький науковець, директор досліджень Французької комісії з атомної енергії т альтернативних джерел енергії Етьєн Кляйн розіграв користувачів Twitter, видавши за фотографію зірки знімок холодної ковбаски чорисо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: