Проросійського радикала в Польщі засудили за погрози розправою депутатам

фото
Четвер, 6 квітня 2023, 17:59

Окружний суд Бидгощі – міста на півночі Польщі – в четвер засудив до 20 місяців ув’язнення проросійського блогера-націоналіста Войцеха Ольшанського, який погрожував депутатам Сейму через коронавірусні обмеження.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на портал Wirtualne Media.

Ольшанського засудили за висловлені наприкінці січня 2022 року погрози, коли він виступав на мітингу проти так званого антиковідного закону, який, серед іншого, передбачав, що роботодавці зможуть перевіряти, чи вакциновані працівники від коронавірусу.

"Російська онуча": віцеспікерка польського Сейму поставила на місце антиукраїнського депутата

Ольшанський, відомий також за псевдо "Ящур", вигукував на заході, що тримає "палицю в носі у депутатів" і погрожував депутатам, які проголосують за законопроєкт.

"Якщо вони підтримають законопроєкт, вони прирікають себе на смерть, і ми створюємо ці розстрільні списки… Я, Войцех О., відомий в інтернеті як Олександр Яблоновський, хочу їх вбити. І чому б і ні! Тому що я сповнений радісної ненависті і хочу, щоб вони померли!" – заявив він тоді.

Суд у Бидгощі визнав "Ящура" винним у порушенні за статтею 128 Кримінального кодексу Польщі (вплив на офіційні дії конституційного органу за допомогою насильства або погроз) і, окрім ув’язнення, наклав на чоловіка штраф у розмірі 15 тисяч злотих за образу депутатки.

 
Фото: Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки

Це не перший судовий процес, у якому фігурує Ольшанський, зазначає Wirtualne Media. У грудні 2022 року він був засуджений до двох років обмеження волі за публічні образи людей єврейського походження на своєму каналі.

Також "Ящур" має судимість за підбурювання до скоєння злочину.

Минулого року прокуратура звинуватила активіста в нападі та порушенні недоторканності білоруського опозиційного активіста, який протестував проти режимів Лукашенка і Путіна, а також в організації антисемітського мітингу, де було спалено копію "Калішського статуту" (привілею для євреїв, виданого у 1264 році, який гарантував, серед іншого, існування єврейських судів).

Войцех Ольшанський – проросійський стример-націоналіст, відомий у Польщі мовою ненависті. Він просуває антизахідні тези, проповідує дискримінаційні погляди щодо ЛГБТ+, антисемітські та антиклерикальні погляди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: