Косовські серби відмовляються брати участь у місцевих виборах

П'ятниця, 7 квітня 2023, 18:08

Президент Сербії Александар Вучич заявив у п'ятницю, що етнічні серби на півночі Косова не братимуть участі в місцевих виборах, які відбудуться пізніше цього місяця.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Вибори до муніципальних органів були відкладені в грудні 2022 року після того, як серби заблокували дороги і прикордонні переходи.

Представники сербів з півночі Косова, в тому числі підтримувана Белградом партія "Сербський список", хочуть, щоб до того, як вони візьмуть участь у голосуванні, була створена асоціація муніципалітетів косовських сербів.

"Ми домовилися продовжувати працювати разом... щоб ми могли зробити спільну заяву про вибори, які хтось призначив на 23 квітня, і в яких Сербський список не бере участі", - сказав Вучич після зустрічі з представниками сербів з північного Косова.

Створення такого об'єднання є ключовим елементом угоди, досягнутої між Європейським Союзом, Сербією і Косово, спрямованої на нормалізацію відносин між Белградом і Приштиною.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті неодноразово закликав сербів взяти участь у місцевому голосуванні.

"Право сербської громади вільно голосувати є важливим і будь-хто, хто продовжує порушувати це фундаментальне право, не має нічого очікувати, окрім... сили закону", - заявив Курті косовським законодавцям у четвер.

Нагадаємо, в лютому в Брюсселі Косово й Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу

А 18 березня на зустрічі в Охриді у Північній Македонії Вучич і прем’єр Косова Альбін Курті погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин, який, серед іншого, передбачає створення Асоціації сербських муніципалітетів.

Більше про це читайте тут: Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: