РФ готується остаточно вийти з договору про звичайні збройні сили у Європі

Середа, 10 травня 2023, 12:41

Президент Росії запустив процедуру виходу країни з Договору про звичайні збройні сили у Європі, у якому РФ де-факто не бере участі ще з 2007 року.

Як повідомили російські ЗМІ, пише "Європейська правда", указ про це опублікував Кремль.

Президент РФ Владімір Путін призначив заступника міністра закордонних справ Сергєя Рябкова відповідальним щодо розгляду у Федеральних зборах "питання про денонсацію РФ Договору про звичайні збройні сили у Європі, підписаного у Парижі 19 листопада 1990 року". 

Фактично Росія вийшла з договору близько 15 років тому – з 2007 року Москва оголосила, що призупиняє виконання його умов, а у 2015 році – оголосила про призупинення участі у роботі Спільної консультативної групи. Відтоді участь РФ в угоді залишалася суто формальною. 

Нагадаємо, у 2021 році Росія денонсувала Договір про відкрите небо після виходу з нього США.

Договір про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) між Росією та США продовжили до 2026 року.  Але в лютому президент Росії Владімір Путін підписав закон про "призупинення" участі Москви в Договорі про СНО зі США, який залишається останньою угодою, що обмежує стратегічні ядерні арсенали обох держав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: