Уряд Франції зобов'язали перевірити ефективність заходів протидії змінам клімату

Середа, 10 травня 2023, 17:01

Державна рада Франції, що є дорадчим органом уряду та вищим адмінсудом, зобов’язала уряд перевірити ефективність заходів для зменшення викидів парникових газів та підготувати звіт про це. 

Про це повідомляє Le Figaro/AFP, пише "Європейська правда". 

Рішення з’явилося у зв’язку зі зверненням комуни Гранд-Сент на південно-західному узбережжі країни біля Дюнкерка – у 2019 році місцева влада поскаржилася у Державну раду на "кліматичну бездіяльність" уряду Франції, через що місцевості у майбутньому загрожує затоплення внаслідок підвищення рівня світового океану. 

Перше рішення за скаргою оголосили у 2021 році, зобов’язавши уряд "вжити всіх належних заходів" для досягнення цілей Паризької кліматичної угоди.

У новому рішенні констатують, що відтоді Франція провела певну роботу і уряд продемонстрував прагнення рухатися до мети, але поки все ще бракує гарантій, що ці рішення забезпечать необхідні результати.  

Відтак Державна рада вимагає від уряду Франції до 30 червня 2024 року вжити додаткових заходів для того, щоби скорочення викидів відповідало запланованим темпам, і до 31 грудня надати доповідь з деталізацією ухвалених рішень та оцінкою їхньої ефективності.

Нагадаємо, у Франції ще із зими стривожені можливим дефіцитом води у спекотну пору року. Лютий 2023 року став для країни найпосушливішим за всю історію спостережень з 1959 року, у південних департаментах вже тоді вологість грунтів відповідала типовим показникам травня, а не кінця зими. 

В Іспанії вже у квітні почалася екстремальна спека із +36°C, тоді ж сталася перша у цьому році лісова пожежа

Читайте також статтю ЄвроПравди на цю тему: Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: