Європарламент: Сербія має приєднатись до санкцій проти РФ, щоб рухатись до членства в ЄС

Середа, 10 травня 2023, 19:21

Європейський парламент у середу схвалив доповідь щодо Сербії, в якому повторив заклик до країни приєднатись до санкцій проти Росії як умови подальшого руху до Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Доповідь щодо Сербії європарламентарії ухвалили 508 голосами за, проти проголосували 76, ще 37 – утримались під час голосування.

У ній депутати Європарламенту зазначають, що переговори про вступ до ЄС із Белградом можуть рухатись далі "лише за умови, що країна приєднається до санкцій проти Росії і досягне значного прогресу в реформах, пов'язаних із ЄС".

Серед реформ автори доповіді зробили наголос на сфері верховенства права й основоположних прав, функціонування демократичних інститутів та відданість спільним європейським правам і цінностям.

В уряді Сербії раптом запропонували якнайшвидше запровадити санкції проти РФ

"Євродепутати підкреслюють важливість узгодження зі спільною зовнішньою та безпековою політикою ЄС, особливо у зв'язку з війною Росії проти України", – зазначається в пресрелізі органу.

Окремо в доповіді висловлюється занепокоєння антиєвропейською та проросійською пропагандою в Сербії, через яку, на думку європарламентаріїв, знизилась підтримка членства країни в ЄС.

Європарламент пропонує ЄС переглянув обсяг фінансової допомоги Сербії, якщо та продовжить вести антидемократичну політику, та закликав Єврокомісію забезпечити, аби допомога Белграду повністю відповідали стратегічним цілям та інтересам ЄС.

Сербія та її президент Александар Вучич утримуються від запровадження санкцій проти Росії через війну в Україні. Однак, підтримати санкції для Сербії означає приєднання країни до ЄС та рух вперед до розвитку. 

При цьому президент Вучич намагається вести подвійну гру і з колективним Заходом, і з РФ, і з населенням країни. Більше читайте у статті. Примус до санкцій: чому Сербії все складніше дотримуватися нейтралітету на користь РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: