Туреччина: "Зернову угоду" можуть продовжити на два місяці

Четвер, 11 травня 2023, 07:50

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у середу, що, на його думку, так звану "зернову угоду" може бути продовжено щонайменше на два місяці.

Про це він сказав після раунду "зернових переговорів" у Стамбулі, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Росія заявила, що не продовжить дію угоди після 18 травня, якщо не буде виконано перелік її вимог. Росія вимагає "усунення перешкод" для її експорту зерна та добрив. 

"Зернова угода": Україна і Туреччина дійшли згоди щодо відновлення інспекцій суден

Чавушоглу виступив перед журналістами після повернення з Москви. Він сказав, що "зернова угода" була серед питань, які він обговорював зі своїм російським колегою Сергеєм Лавровим під час візиту.

Чавушоглу висловив сподівання, що позитивний результат переговорів можливий у четвер у Стамбулі, де мають продовжитися перемовини. 

"Я думаю, що ми зможемо досягти результату, щоб продовжити її (угоду. – Ред.) принаймні ще на два місяці", – сказав Чавушоглу.

У липні минулого року ООН і Туреччина уклали угоду про експорт українського зерна через Чорне море, щоб допомогти подолати глобальну продовольчу кризу, яку спричинила війна Росії проти України. 

Представники Росії, України, Туреччини та ООН входять до складу Спільного координаційного центру (СКЦ) в Стамбулі, який займається реалізацією угоди.

Організація Об'єднаних Націй повідомила, що у вівторок відновилися перевірки суден, які виходять з України в рамках угоди. У неділю та понеділок жодних перевірок суден на вхід чи вихід не проводили. 

У квітні глава МЗС Росії Сергєй Лавров вкотре заявив, що ситуація довкола Чорноморської зернової ініціативи зайшла у глухий кут, та звинуватив у цьому Захід. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що винищувачі F-16 можуть забезпечити безперебійний прохід зернових суден через Чорне море. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: