У Швеції звинуватили підозрюваного у поширенні секретної військової інформації у чат-форумі

Четвер, 11 травня 2023, 11:17

Прокуратура Швеції висунула 50-річному чоловікові звинувачення в незаконному поширенні секретної інформації про велику кількість оборонних об'єктів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

"Підозрюваний відігравав центральну роль у чат-форумі, де обговорювалася і публікувалася секретна інформація про активні оборонні дії", – заявив прокурор Ларс Хедвалль з Відділу національної безпеки.

За словами прокурора, йшлося, ймовірно, про об'єкти з "високим ступенем захисту". Поширена інформація може завдати великої шкоди шведській обороні і погіршити здатність Швеції захистити себе у війні.

"Якщо ця інформація стане відомою іноземній державі, то це означатиме ризик для безпеки королівства", – вважає прокурор.

За словами Хедвалля, кілька людей вже були притягнуті до кримінальної відповідальності і засуджені після публікації інформації на сайті. Чоловік, якого зараз переслідують у судовому порядку, визнаний відповідальним за створення сайту.

Прокурор розповів, що обвинувачений створив базу даних, яка була основою для обміну секретною інформацією, і керував нею.

Нагадаємо, у США військовослужбовця Національної гвардії звинувачують у несанкціонованому утриманні й передачі інформації про національну оборону, а також у несанкціонованому вилученні секретної інформації та оборонних матеріалів, за що йому може загрожувати до 15 років ув’язнення.

Він передав секретні документи, в тому числі ті, що стосуються пересування військ у війні Росії проти України, групі геймерів у додатку для обміну повідомленнями Discord.

Читайте також: Шпигун нового покоління: що з'ясувало розслідування зливу секретних документів Пентагону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: