Боррель хоче дій проти імпорту індійського палива, виготовленого з російської нафти

Вівторок, 16 травня 2023, 12:21

Європейський Союз повинен вжити заходів проти Індії, яка перепродує російську нафту в Європу у вигляді нафтопродуктів, зокрема дизельного пального.

Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель в інтерв'ю Financial Times, передає "Європейська правда".

Минулого року Індія стала найбільшим покупцем російської нафти після вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року. Доступ до дешевої російської нафти збільшив обсяги виробництва та прибутки індійських нафтопереробних заводів, що дозволило їм конкурентоспроможним чином експортувати нафтопродукти до Європи та зайняти більшу частку ринку.

Боррель сказав, що порушить це питання з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром, коли вони зустрінуться у вівторок.

"Якщо дизельне пальне або бензин потрапляє в Європу... з Індії і виробляється з російської нафти, це, безумовно, є обходом санкцій, і держави-члени повинні вжити заходів", – сказав головний дипломат ЄС.

"Те, що Індія купує російську нафту, це нормально... Але якщо вони використовують це для того, щоб стати центром, де російська нафта переробляється, а побічні продукти продаються нам... ми повинні діяти", – заявив Боррель.

Індійські нафтопереробники, які раніше рідко купували російську нафту через високі транспортні витрати, імпортували 970-981 тисячу барелів на добу в 2022/23 фінансовому році (квітень-березень), що становить понад п'яту частину загального імпорту палива в країні.

Найбільша російська нафтовидобувна компанія "Роснефть" та провідна індійська нафтопереробна компанія Indian Oil Corp також підписали термінову угоду, яка передбачає суттєве збільшення та диверсифікацію сортів нафти, що постачається до Індії.

До вторгнення Росії в Україну Індія зазвичай експортувала в середньому 154 тисячі барелів на добу дизельного та авіаційного палива до Європи. Однак після того, як ЄС заборонив імпорт російських нафтопродуктів з 5 лютого цього року, цей показник збільшився до 200 тисяч барелів на добу.

Будь-який механізм для зупинки потоку російської нафти повинен бути впроваджений національною владою, сказав Боррель, припустивши, що ЄС може націлитися на покупців індійських нафтопродуктів, отриманих з російської нафти.

"Якщо вони продають, то це тому, що хтось купує. І ми повинні дивитися на тих, хто купує", – сказав він.

Нагадаємо, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок підтвердила, що новий пакет санкцій проти Росії міститиме заходи щодо третіх країн, які допомагають державі-агресору у веденні війни проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: