Данія поставила за мету зміцнити співпрацю у сфері безпеки з країнами Північної Європи

Вівторок, 16 травня 2023, 14:24

Данія має намір зміцнити оборонні зв'язки з іншими північноєвропейськими країнами для протидії російській загрозі в регіоні Балтійського моря і захисту критично важливої інфраструктури.

Про це йдеться у новій стратегії зовнішньої політики і політики безпеки країни, зміст стратегії наводить агентство Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Нова стратегія закликає до проведення більшої кількості спільних військових навчань і координації оборонних планів з іншими країнами Північної Європи.

Данія відправить Україні військову допомогу на понад $250 млн для підтримки контрнаступу 

"Нордичні країни зараз більш об'єднані, ніж будь-коли раніше, у сфері політики безпеки і оборони", – йдеться у стратегії, яка підкреслює нещодавній вступ Фінляндії до НАТО і очікуваний вступ Швеції.

Стратегія визнає, що Данія недостатньо серйозно сприйняла загрозу безпеці з боку Росії в регіоні Балтійського моря, і вказує на недоліки в її здатності захищати власну територію. 

Данія прагне досягти цільового показника НАТО щодо витрат на оборону у 2% від свого ВВП до 2030 року.

"Ми повинні зміцнювати оборону і безпеку Данії і робити подальший внесок у стримування і оборону НАТО, особливо в регіоні сусідства", – йдеться в стратегії.

У ній також підкреслена необхідність зробити данське суспільство більш стійким до кібернетичних і терористичних загроз, шпигунства і кампаній впливу.

Минулого року данці проголосували за приєднання до спільної оборонної політики Європейського Союзу. Це свідчить про поглиблення оборонних зв'язків між державами у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Данія вже працює зі Швецією, Норвегією і Фінляндією над створенням об'єднаної протиповітряної оборони північноєвропейських країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: