Україна очікує переговорів щодо продовження "зернової угоди" в онлайн-форматі 

Вівторок, 16 травня 2023, 18:19

Перемовини про продовження терміну дії Чорноморської зернової ініціативи очікуються найближчими днями в онлайн-форматі.

Про це в ефірі телемарафону розповів посол України у Туреччині Василь Боднар, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Звісно, переговори за посередництва України та ООН тривають. Ми очікуємо, що найближчими днями будуть переговори в онлайн-форматі. Країна-агресор намагається блокувати загалом прохід кораблів і можливість проведення інспекцій, це як "знаряддя тиску". Фактично, назвавши 18 травня датою, коли начебто, на їхню думку, припиняється дія "зернової угоди" – намагаються в такий спосіб також тиснути не лише на нас, а й ООН, Туреччину. Особливо зважаючи на триваючий процес виборів у Туреччині", – сказав Боднар.

Посол висловив впевненість, що врешті Москва таки погодиться продовжити термін дії домовленості. 

У понеділок в МЗС казали, що Україна отримує суперечливі сигнали про майбутнє угоди, продовження якої обговорювалося на переговорах у Туреччині минулого тижня.

Російські держЗМІ наприкінці минулого тижня повідомили, що "зернову угоду" мають продовжити на 60 днів. Новина надійшла після того, як у четвер завершилися дводенні переговори в Стамбулі між турецькою, російською, українською сторонами та делегацією ООН.

Востаннє "зернову угоду" продовжили 18 березня, після чого Москва заявила, що дала згоду про продовження на 60 днів замість стандартних 120 – до 18 травня, та думає переглянути участь в ініціативі, якщо не будуть виконані її умови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: