Французька газета позначила острови Греції як турецькі, після звернення Афін прибрала мапу

фото
Вівторок, 16 травня 2023, 19:50

Греція звернулась до французької газети Le Monde із проханням прибрати мапу голосування на виборах президента Туреччини, де низка грецьких островів були помилково позначені як турецькі.

Про це, як пише "Європейська правда", спершу стало відомо грецькому порталу in.gr, пізніше інформацію Politico підтвердили в МЗС Греції.

На мапі, яка з’явилася в понеділок на англійській версії сайту Le Monde, грецькі острови Хіос, Самос, Ікарія, Кос, Іос, Аморгос і Родос були позначені як такі, що проголосували за турецького опозиційного кандидата Кемаля Киличдароглу на виборах.

Грецькі острови, позначені як турецькі, розташовані в правому нижньому куті мапи
Грецькі острови, позначені як турецькі, розташовані в правому нижньому куті мапи
Фото: скриншот

Після цього посол Греції у Франції Дімітріос Зевелакіс написав листа видавцям газети із закликом видалити карту. Станом на вечір вівторка її вже замінили на коректну версію.

Politico звернуло увагу, що джерелом інформації на мапі було вказане турецьке державне інформаційне агентство Anadolu.

Виправлена мапа
Виправлена мапа
Фото: скриншот

Як відомо, між Грецією й Туреччиною десятиліттями тривають суперечки через низку двосторонніх питань, зокрема щодо морських кордонів, Кіпру і претензій на континентальний шельф.

Відносини частково поліпшились після допомоги, яку Афіни скерували в результаті землетрусів у Туреччині на початку цього року. Та Анкара продовжила звинувачувати Грецію в нарощуванні військового потенціалу на грецьких островах Егейського моря, розташованих поблизу турецького узбережжя – тих, що на мапі Le Monde були позначені як турецька територія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: