Президенти Словаччини, Словенії та Чехії полетіли на саміт Ради Європи одним літаком: економно, екологічно

фото
Вівторок, 16 травня 2023, 20:24

Президент Чехії Петр Павел скористався тим самим літаком, що і його словацька колега Зузана Чапутова, аби вирушити на саміт Ради Європи в Ісландію, до них долучилась і очільниця Словенії Наташа Пірц-Мусар.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Як розповів журналістам Павел, разом із Чапутовою вони домовились здійснювати окремі закордонні поїздки разом, тому що це "заощаджує гроші та зменшує вуглецевий слід". Він додав, що під час спільної поїздки обговорив зі словацькою колегою "спільні позиції з різних питань".

Зузана Чапутова своєю чергою підтвердила, що повертатиметься з Рейк’явіка теж разом із Павелом. До них долучаться президент Австрії Александер Ван дер Беллен і президентка Молдови Майя Санду.

"Це справжній президентський спецрейс", – пожартувала Чапутова.

Крім того, голови Чехії та Словаччини вже запланували скористатись тим самим літаком для поїздки на саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі. "Це є доказом хороших двосторонніх відносин", – вважає Чапутова.

Ісландія, яка головує в Комітеті міністрів Ради Європи, організовує саміт глав держав та урядів, який збере 46 держав-членів 16-17 травня в Рейк'явіку. Це 4-й саміт Ради Європи з моменту її створення у 1949 році.

Саміт буде присвячений основним цінностям Ради Європи та підтримці України через конкретні заходи, спрямовані на досягнення справедливості для жертв російської агресії.

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 16 травня, виступить на сесії відкриття саміту Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: