Топ-посадовець Мінекономіки Німеччини іде у відставку через скандал із кумівством

Середа, 17 травня 2023, 12:51

Державний секретар з питань енергетики Федерального міністерства економіки Німеччини Патрік Грайхен залишає свою посаду через скандал із кумівством. 

Про це повідомило видання Spiegel, пише "Європейська правда".

Грайхен тижнями перебував під тиском, оскільки він запропонував висунути свого шафера на весіллі, Міхаеля Шефера, керуючим директором Федерального енергетичного агентства Німеччини. На тлі скандалу Шефер вже відмовився від контракту і навіть не приступив до нової роботи.

Минулого тижня на слуханнях у Бундестазі Грайхен заявив, що припустився помилки у процедурі заміщення посади керуючого директора Федерального енергетичного агентства. Його безпосередній керівник, глава Мінекономіки Роберт Габек також був запрошений на цю зустріч і публічно підтримав свого працівника.

Габек заявив, що Патрік Грайхен не повинен йти через цю помилку. Представники опозиції натомість неодноразово закликали звільнити держсекретаря.

У Німеччині розгорається скандал через звинувачення у кумівстві у Міністерстві економіки

Натомість на екстреній пресконференції у вівторок міністр Габек заявив, що рішення про відставку Грайхена ухвалили на спільній з ним зустрічі у вівторок увечері. 

Габек сказав, що причиною такого рішення є ще одна справа про порушення в його міністерстві.

За словами Габека, 30 листопада 2022 року Грайхен схвалив три проєкти для національної ініціативи із захисту клімату. Один проєкт надійшов від берлінського регіонального об'єднання BUND, у якому сестра Грайхена є членом правління. За підписом Грайхена проєкт був класифікований як такий, що заслуговує на фінансування і  BUND могло отримати  600 тисяч євро. Гроші ще не надійшли організації.

"Це занадто велика помилка… У загальній картині Патрік Грайхен став занадто вразливим, щоб продовжувати ефективно виконувати свої обов'язки", – додав міністр Габек.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: