В ЄС зробили попередження Боснії через плани Додіка відвідати Москву

Середа, 17 травня 2023, 16:53

Єврокомісар з питань політики сусідства і розширення Олівер Варгеї попередив Боснію і Герцеговину, яка претендує на вступ до ЄС, що союзники Євросоюзу не відвідують Росію, маючи на увазі анонсований візит до Москви лідера боснійських сербів Мілорада Додіка.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Країна, яка подала заявку на вступ до ЄС у 2016 році, отримала статус кандидата в грудні минулого року через побоювання дестабілізації Балканського регіону у зв'язку з війною РФ проти України.

"Нам потрібно, щоб Боснія і Герцеговина була нашим союзником", – заявив Варгеї на пресконференції в Сараєво, маючи на увазі необхідність створення спільного фронту після вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року.

"Наші союзники не їздять до Росії, це моє послання", – сказав він у відповідь на запитання журналіста про візит Додіка. "Хто хоче бути нашим союзником, не їде до Росії", – додав єврокомісар.

Варгеї, який взяв участь у політичному форумі високого рівня в Сараєво, де обговорювалися кроки, які Боснія повинна зробити для вступу до ЄС, високо оцінив прогрес, досягнутий у "рекордно короткі терміни" у формуванні уряду і складанні бюджету після загальних виборів у жовтні минулого року.

Він також сказав, що його надихає прихильність зацікавлених сторін до проведення реформ, узгоджених при наданні їй статусу кандидата, і її "дуже чіткі зобов'язання як європейського союзника".

Але етнічно розділена Боснія не має єдиного погляду на зовнішню політику, а Додік підтримує тісні відносини з Росією і президентом Владіміром Путіним навіть після вторгнення РФ в Україну.

Після руйнівної війни 1990-х років Боснія була розділена на два автономні регіони – Федерацію, яку поділяють боснійці та хорвати, і Сербську Республіку, де домінують серби, – пов'язані між собою слабким центральним урядом.

Додік, який є президентом Сербської Республіки, заявив, що наступного тижня відвідає Москву, щоб обговорити з Путіним економічне співробітництво і те, що, за його словами, є тиском Заходу на регіон. Він також вручить Путіну медаль, якою він заочно нагородив російського лідера.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв захищати сепаратистського лідера боснійських сербів Мілорада Додіка від будь-яких санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: