Анкара викликала посла Німеччини через затримання турецьких журналістів

Середа, 17 травня 2023, 17:41

Міністерство закордонних справ Туреччини в середу викликало посла Німеччини у відповідь на затримання двох журналістів франкфуртського бюро турецької газети Sabah.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві турецького МЗС.

Як стверджує Анкара, затримання журналістів "без будь-яких підстав" є "актом переслідування й залякування турецької преси". Там пов'язують це із попередніми результатами президентських і парламентських виборів у Туреччині, де перемогу попередньо одержала чинна влада.

"Такі дії Німеччини, яка намагається читати всьому світу моралі про свободу преси та свободу вираження поглядів, проти вільної преси свідчать про її підхід подвійних стандартів", – заявило турецьке МЗС.

Прокуратура міста Дармштадт, що у землі Франкфурт-та-Майні, підтвердила виданню Welt затримання двох турецьких журналістів у середу вранці. Їм інкримінують "створенні загрози поширенню персональних даних".

Французька газета позначила острови Греції як турецькі, після звернення Афін прибрала мапу

Під час затримання в журналістів вилучили, "серед іншого, електронні носії інформації та інші докази", а пізніше відпустили.

За даними Welt, затримання пов’язане з тим, що раніше Sabah опублікував адресу журналістки Джевхері Гювен (видання, яке вона очолювала, закрили в Туреччині після спроби держперевороту 2016 року) та інших критиків турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, які проживають у Німеччині.

"Я думаю, що турецька спецслужба передала мою адресу журналістам. Я навіть вважаю, що турецька спецслужба зробила мої фотографії", – заявила Гювен у коментарі Welt.

Sabah – одне з ключових турецьких видань, пов’язане з Ердоганом. Воно належить однойменній медіагрупі, яку контролює Серхат Албайрак – брат зятя Ердогана і колишнього міністра турецького уряду Берата Албайрака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: