США: з грудня Росія втратила понад 100 000 вояків, з них 20 000 – вбитими

Вівторок, 2 травня 2023, 07:16

У понеділок адміністрація президента США Джо Байдена оприлюднила нові приблизні дані про втрати від зимового наступу Росії в Україні, заявивши, що з грудня РФ зазнала понад 100 000 втрат, і ця "приголомшлива" цифра є ключовим сигналом про те, що зусилля Москви "дали зворотний ефект".

Про це заявив представник Білого дому Джон Кірбі, який є координатором Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій, передає "Європейська правда" з посиланням на CNN.

Кірбі заявив, що Росія "виснажила свої військові запаси і свої збройні сили", і з грудня, за оцінками США, Росія зазнала понад 100 000 втрат, у тому числі понад 20 000 загиблих у боях.

У термін "втрати" США зараховують вбитих і поранених.

Кірбі зазначив, що "майже половина" цих втрат – це бойовики російської приватної компанії "Вагнер", які, за повідомленням CNN, зазнали жахливого досвіду на полі бою після мінімальної підготовки і слабкого керівництва.

Кірбі розкритикував нещодавнє твердження керівника "Вагнера" Євгенія Пригожина, який заявив у неділю, що його група зазнала лише 94 втрати. Кірбі назвав коментарі Пригожина "просто смішною заявою".

Відповідаючи на запитання про джерело нової цифри в 100 000, Кірбі сказав, що вона "ґрунтується на деяких занижених розвідувальних даних, які нам вдалося зібрати". Він відмовився надати інформацію про українські втрати, зазначивши, що США "ніколи" не надавали такої інформації.

Кірбі додав, що українці "є жертвами тут, Росія є агресором, і я просто не збираюся оприлюднювати інформацію, яка, знову ж таки, зробить це ще важчим для українців".

Щодо бойових дій на землі, то Кірбі сказав, що "більшість" зусиль Росії "застопорилися і провалилися", оскільки битва за Бахмут триває. Він додав, що Росія досягла "поступових" успіхів у місті, яке має "дуже малу стратегічну цінність".

"Суть в тому, що спроба наступу Росії зазнала поразки. Після місяців боїв і надзвичайних втрат Росія продовжує зосереджуватися на одному українському місті, яке має обмежену стратегічну цінність", – сказав посадовець.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, Росія могла відмовитися проводити у 2023 році традиційні Армійські міжнародні ігри через побоювання, як це сприймуть на тлі невдач на фронті, та ризику виграти менше медалей через те, що багато досвідчених танкістів загинули в Україні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: