Деяким чехам дозволили вимагати в держави компенсації через COVID-обмеження

Вівторок, 2 травня 2023, 17:47

Верховний адміністративний суд Чехії ухвалив, що деякі громадяни країни мають право відшкодовувати в держави збитки у зв’язку з обмеженнями під час пандемії коронавірусу – за умови, якщо вони вчасно подали позов.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Своє рішення найвищий адміністративний суд Чехії виніс за позовом чоловіка з міста Єсеніце під Прагою. Разом з іншими людьми він вимагав від влади вибачень за моральну шкоду, заподіяну заходами, виданими міністерством охорони здоров’я через пандемію COVID-19.

Заходи обмежували свободу пересування й роботу низки магазинів і служб, а також робили обов'язковим носіння маски або респіратора. Згодом Верховний адміністративний суд Чехії визнав їх незаконними.

Спершу районний суд Праги-2 відхилив позов, пояснивши, що скасовані надзвичайні заходи не були незаконним рішенням у розумінні закону, що регламентує відшкодування з боку держави. Цієї ж думки був і муніципальний суд Праги.

Суд в Австрії дозволив стягувати компенсації з влади через спалах COVID-19 на гірськолижному курорті

Однак, на думку чеського Верховного адміністративного суду, захід загального характеру, як у випадку пандемії COVID-19, можна вважати рішенням у розумінні згаданого закону.

"Крім того, Верховний адміністративний суд дійшов нового висновку, що за даних обставин кожен, хто оскаржив надзвичайний захід шляхом подання позову до адміністративного суду, повинен вважатися стороною у справі, оскільки таким чином він одночасно дав зрозуміти, що вважає, що його права були порушені надзвичайним заходом, і водночас виконав законну умову використання всіх доступних засобів правового захисту", – прокоментував рішення голова суддівської палати Павло Сімон.

У результаті, як уточнює ČTK, вимагати вибачень і компенсацій від держави через COVID-обмеження можуть не всі чехи, а лише ті, хто подав позови протягом місяця з дня набрання чинності надзвичайним заходом.

Нагадаємо, у 2021 році Верховний адміністративний суд Чехії також вирішив, що закриття дитсадків і значне обмеження роботи шкіл під час останнього локдауну не мали достатніх юридичних підстав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: