В ЄС вирішують, як використати €200 млрд заморожених активів Центробанку РФ на користь України

Четвер, 25 травня 2023, 14:11

Країни ЄС відзвітували Єврокомісії про замороження понад 200 мільярдів євро активів Центробанку Росії.

Про це повідомив на брифінгу в Брюсселі представник ЄК Крістіан Віганд, пише "Європейська правда".

"У 10-му пакеті санкцій проти Росії було запроваджено нові вимоги для операторів і країн-членів щодо звітування перед Єврокомісією щодо заморожених активів і резервів Центробанку Росії. Термін подання такої звітності був 12 травня. Країни ЄС відзвітували про понад 200 мільярдів євро заморожених активів Центробанку Росії", – сказав він.

Про те, де вони перебувають, слід запитувати країни-члени ЄС, додав представник Єврокомісії.

Віганд зазначив, що керівництво ЄС сповнене рішучості змусити Росію заплатити Україні за заподіяну шкоду, і один зі способів, які Єврокомісія запропонувала країнам-членам ЄС, – це використати заморожені активи на користь України. Це, зокрема, обговорюється в рамках спеціальної робочої групи.

Раніше повідомлялося, що наміри Європейської комісії використати заморожені активи Центробанку Росії для відбудови України постали перед юридичними перепонами, а також тим, що не всі держави-члени змогли виявити всі ці активи на своїй території.

Робочий варіант, до якого схиляється виконавчий орган ЄС і про який було відомо й раніше, передбачає інвестування заморожених резервів Центробанку РФ у європейські державні облігації й використання річного доходу з них – який буде на рівні 2,6%.

Читайте також: Передати Україні брудні гроші росіян: як це планують робити в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.