Швеція після виборів у Туреччині очікує прогресу щодо свого вступу до НАТО

Понеділок, 29 травня 2023, 13:55

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом заявив про наміри обговорити зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу заявку Стокгольма на вступ до НАТО.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу SVT, повідомляє "Європейська правда".

Білльстрьом розповів, що зв’язався з Чавушоглу після того, як стало зрозуміло, що на президентських виборах перемагає Реджеп Таїп Ердоган.

"Він (Чавушоглу. – Ред.) відповів дуже швидко і підтвердив, що ми можемо обговорити питання про НАТО", – зазначив шведський міністр.

За його словами, після виборів у Туреччині процес вступу до НАТО для Швеції буде простішим, оскільки тепер зрозуміло, "з ким говорити".

"Я з нетерпінням чекаю, що ми зможемо зробити крок вперед", додав глава МЗС Швеції.

Як відомо, Швеція і Фінляндія після багатьох десятиліть позаблоковості спільно подали заявку на членство в НАТО в травні 2022 року на тлі вторгнення Росії в Україну.

У квітні Фінляндія стала 31-ю країною-членом Альянсу, проте вступ Швеції досі заблокований через спротив Туреччини й Угорщини.

Анкара блокує шведську заявку, заявляючи, що Стокгольм переховує членів бойових угруповань, яких вона вважає терористами. Угорщина також заперечила проти заявки Швеції, посилаючись на невдоволення шведською критикою діяльності прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо демократії та верховенства права.

За даними ЗМІ, у Північноатлантичному альянсі вже почали допускати, що вето на вступ Швеції не вийде здолати до саміту у Вільнюсі.

Однак офіційний Стокгольм все ще сподівається на схвалення членства в НАТО до липневого саміту у Вільнюсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: