ЄС подвоїв флот спецлітаків для боротьби з лісовими пожежами

Понеділок, 29 травня 2023, 15:37

Євросоюз перед літом 2023 року має наготові удвічі більше спеціалізованих літаків та гелікоптерів для боротьби з масштабними лісовими пожежами, ніж станом на літо минулого року. 

Про це повідомляє AFP, пише "Європейська правда".

Тепер ЄС має загалом 28 апаратів, які зможуть долучатися до рятувальників країни, що потерпає від стихійного лиха. Це 10 спецлітаків Canadair, 14 літаків-амфібій та чотири спеціалізовані гелікоптери. Вони будуть базуватися переважно на півдні Європи – у Хорватії, на Кіпрі, в Італії, Греції, Португалії, Іспанії, Франції, також Німеччині, Чехії та Швеції.   

"Ми фактично подвоїли кількість наявних апаратів та обсяги води, яку вони спроможні транспортувати… Цей рік вже більш посушливий, ніж зазвичай. І ця посуха у поєднанні з очікуваною спекою – дуже сприятливе середовище для великих лісових пожеж", – зауважив єврокомісар з кризового управління Янез Ленарчич.  

Окрім того, у Греції, Франції та Португалії завчасно розмістять 400 вогнеборців, готових до реагування. 

Після торішнього літа, яке стало одним з найспекотніших в історії спостережень, президентка Єврокомісії анонсувала подвоєння європейського флоту літаків для протидії лісовим пожежам. На той час таких було 13 одиниць.

Як повідомляли, Франція планує замовити додаткові 200 пожежних машин для своїх регіонів, які найчастіше потерпають від лісових пожеж. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: