Польща запровадила санкції щодо 365 громадян Білорусі через вирок польському журналісту

Понеділок, 29 травня 2023, 16:05

Міністерство внутрішніх справ Польщі оголосило про запровадження санкцій щодо 365 громадян Білорусі через вирок журналісту міжнародного каналу Polonia, активісту Спілки поляків Білорусі Анджею Почобуту.

Про це повідомила пресслужба польського відомства, пише "Європейська правда".

"Міністр внутрішніх справ та управління Польщі ухвалив рішення внести 365 громадян Білорусі до списку іноземців, перебування яких на території Польщі є небажаним. Цим особам також буде заборонено в'їзд до Шенгенської зони. До них також буде застосовано заморожування коштів та економічних ресурсів", – йдеться у повідомленні.

Також міністр прийняв рішення заморозити кошти та активи 20 організацій і 16 осіб, пов'язаних переважно з російським капіталом.

Серед осіб, щодо яких запроваджені санкції, – 159 депутатів, 76 суддів, сім прокурорів, 32 представники місцевої адміністрації, 28 офіцерів і працівників силових структур, 23 представники білоруських державних ЗМІ, 24 спортсмени і спортивні чиновники, вісім працівників білоруських державних органів, установ і підприємств, а також вісім діячів культури і науки.

Окрім того, до списку увійшли підприємці, пов'язані з російським капіталом, зокрема, 15 громадян РФ та один білорус. Під санкції також потрапили 20 суб'єктів господарювання: 19 пов'язаних із Росією та один пов'язаний із Білоруссю.

"Ці особи сприяли білоруському режиму і брали участь у легітимізації та підтримці репресивної політики мінської влади. Вони також несуть відповідальність за політично вмотивоване засудження Анджея Почобута за безпідставними звинуваченнями", – наголосили у МВС Польщі.

До санкційного списку потрапили особи, відповідальні за організацію нелегальної міграції до Польщі та країн Балтії.

Анджей Почобут – один із лідерів незалежної Спілки поляків. Його, як і низку інших активістів польської меншини, затримали 25 березня 2021 року. За публікацію про напад СРСР на Польщу у 1939 році його звинуватили в "розпалюванні ворожнечі за національною ознакою". Також у матеріалах кримінальної справи фігурували заяви журналіста на захист польської меншини в Білорусі, стаття про придушення білоруських протестів 2020 року і текст 2006 року про одного з командирів польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині.

Гродненський обласний суд 8 лютого засудив його до восьми років колонії посиленого режиму.

Раніше Польща закрила кілька пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю, зокрема й один із найбільших – Бобровники-Берестовиця.

Читайте також: Блокада Лукашенка: які наслідки матиме закриття Польщею кордону з Білоруссю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: