Зеленський: Хотів би отримати запрошення в НАТО для України

Середа, 3 травня 2023, 15:34

Президент Володимир Зеленський заявив, що очікує від країн НАТО політичних кроків для того, щоби прагнення України до членства в Альянсі були враховані.

Про це він сказав під час пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Гельсінкі, повідомляє "Європейська правда".

"Поки йде війна, ми не будемо в НАТО. Ми це чітко усвідомлюємо. Але ми хотіли би, щоб окрім відкритих дверей, партнери робили нам назустріч також якісь потужні кроки, які б мотивували українське суспільство, що це не тільки відкриті двері, не тільки щось таке в майбутньому – ми хотіли би підтримки сьогодні. І сьогодні політичну підтримку в цьому напрямку ми хочемо, щоб було запрошення для України", – сказав український президент.

Своєю чергою Нііністьо нагадав, що у 2008 році в НАТО ухвалили спільне рішення про майбутнє членство в НАТО України та Грузії. Крім того, НАТО проводить "політику відкритих дверей".

За словами фінського президента, важливо, щоб НАТО виступало єдиним фронтом.

Нагадаємо, 20 квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва заявив, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени Альянсу готуються обговорювати питання членства України та гарантії безпеки для неї, але головним питанням залишається забезпечення перемоги України у війні.

Водночас агентство DPA повідомило, що члени НАТО, зокрема Німеччина і США, поки не хочуть конкретних рішень у питанні членства України в Альянсі.

У свою чергу в Держдепі США заявили, що підтримують приєднання до НАТО нових членів, зокрема й України, однак наразі зосереджені на підтримці Києва у протидії російській агресії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: