Литва долучиться до реєстру збитків від російської агресії під егідою Ради Європи

Середа, 3 травня 2023, 17:53

Уряд Литви в середу ухвалив рішення приєднатись до створюваного членами Ради Європи реєстру з відшкодування збитків, заподіяних повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Речниця міністерства закордонних справ Литви Пауліна Левіцкіте заявила, що реєстр стане першим кроком на шляху до створення міжнародного механізму компенсації шкоди, завданої агресією Росії проти України.

"Реєстр створюється на основі розширеної часткової угоди Ради Європи. Його засновниками стануть усі держави-члени Ради Європи, які візьмуть участь у затвердженні резолюції Комітету міністрів Ради Європи щодо прийняття Розширеної часткової угоди", – пояснила вона.

Глави МЗС України й Ісландії підтримали створення реєстру збитків від війни під егідою Ради Європи

"Після цього будь-яка інша держава, яка не обов'язково є членом Ради Європи, зможе приєднатися до розширеної часткової угоди та реєстру", – додала представниця литовського МЗС.

Реєстр збитків від російської агресії діятиме в Нідерландах. У ньому реєструватимуться докази шкоди та позови про відшкодування шкоди або поранень. Він буде відкритий для фізичних і юридичних осіб, а також для Української держави, включно з регіональними та місцевими органами влади, державними або контрольованими державою підприємствами.

Очікується, що реєстр буде створений протягом червня. Поки не вирішено, хто буде представником Литви. Точний розмір щорічного внеску залежатиме від кількості держав, які беруть участь у реєстрі.

Раніше Європейська комісія також підтримала ідею створення єдиного реєстру, де фіксуватимуться заявки на отримання репарацій від Росії за шкоду, завдану в результаті повномасштабного вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: