Швейцарія може приєднатись до двох військових проєктів ЄС

Середа, 3 травня 2023, 18:34

Швейцарія вивчає можливість приєднання до двох військових проектів ЄС із питань кіберзахисту і військової мобільності попри традиційний нейтралітет, оскільки на тлі повномасштабної війни в Україні вона посилює оборонну співпрацю із сусідніми країнами.

Про це йдеться у відповіді Міністерства оборони Швейцарії на запит видання Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Йдеться про можливість приєднання Швейцарії до програми Постійного структурованого співробітництва (PESCO), покликаного спільні стандарти й шляхи пересування військ і техніки між учасниками, аби зменшити затримки й полегшити військову мобільність.

"З моменту відкриття проєктів PESCO для третіх країн Міністерство оборони постійно переглядає список проєктів для визначення можливих інтересів і внесків", – заявили у швейцарському відомстві.

В останні роки PESCO перетворився на флагманську ініціативу ЄС, яка об’єднує 60 оборонних проєктів, покликаних поглибити оборонну співпрацю між країнами-членами, а також розподілити обмежені оборонні ресурси в межах об’єднання.

Командувач армії нейтральної Швейцарії – за розширення співпраці з НАТО

Окрім ініціативи PESCO, Швейцарія також прагне співпрацювати у сфері кібербезпеки через Федерацію кіберполігонів (Cyber Ranges Federation, CRF) – проєкт, започаткований у 2021 році Естонією.

CRF має на меті об'єднати існуючі національні кіберполігони задля вдосконалення навчань із кіберзахисту, обміну знаннями, аналізу ризиків, навчання й тренувань, а також випробувань кіберобладнання.

"Наразі розглядається проєкт у сфері кіберзахисту і передбачається участь у ньому", – сказав представник Міністерства оборони Швейцарії, зазначивши, що його метою є "покращення навчань з оборони від кібератак".

Як пише Euractiv, протягом останніх місяців Швейцарія розглядає можливість покращення оборонної співпраці зі своїми партнерами на випадок, якщо їй доведеться звернутися до них по допомогу, аби протистояти теоретичному нападу.

Восени 2022 року Швейцарія опублікувала звіт, в якій оновила попередню стратегію, заявивши, що на тлі вторгнення Росії в Україну хоче поглибити співпрацю з ЄС і НАТО, щоб бути краще підготовленим до захисту, залишаючись при цьому нейтральною країною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: