У Португалії назріває криза через державну авіакомпанію, опозиція просить розпустити парламент

Середа, 3 травня 2023, 20:03

Опозиційні партії Португалії в середу закликали президента країни Марселу Ребелу де Созу використати свої повноваження для розпуску парламенту через скандал довкола державної авіакомпанії TAP.

Про це йдеться в публікації Reuters, пише "Європейська правда".

Скандал пов’язаний зі звільненням виконавчого директора TAP у березні 2023 року, яке, як пізніше визнав уряд, відбулось без належних юридичних підстав. Після цього він подав до суду на уряд Португалії, вимагаючи мільйони євро компенсації.

Крім того, наприкінці грудня 2022 року міністр інфраструктури Педро Нуно Сантош подав у відставку після того, як громадськість відреагувала на значну вихідну допомогу, отриману новим міністром фінансів від TAP, яка підпадала під сферу компетенції міністра.

Ситуація ускладнюється тим, що португальська влада готувала TAP до приватизації. На тлі скандалу у відставку подали понад десять міністрів та інших урядовців, серед останніх – міністр інфраструктури Жоао Галамба.

Але прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта вирішив не приймати відставку Галамби попри наполягання президента країни, через що опозиційні партії закликали останнього втрутитись у ситуацію.

Уряд Португалії придумав анкету для прийому на роботу чиновників через низку скандальних призначень

"Єдиний спосіб відновити демократичну нормальність – це розпустити парламент і призначити дострокові вибори", – заявив голова партії "Ліберальна ініціатива" Руї Роша.

А лідер найбільшої опозиційної Соціал-демократичної партії Португалії Луїс Монтенегро запевнив, що політсила виконає будь-яке рішення президента, але запевняє, "що готова замінити цей хаотичний уряд".

Соціалістична партія Антоніу Кошти здобула абсолютну парламентську більшість у січні 2022 року, та стабільність уряду попри економічні досягнення й скорочення державного боргу залишалась відтоді під питанням.

Аналітики вважають, що в разі дострокових виборів найбільший зиск отримає ультраправа партія Chega ("Досить"), нині третя за кількістю місць у парламенті, а перемогу здобудуть правоцентристські соціал-демократи. Водночас в обох сил не буде більшості для формування власного уряду.

Крім того, призначення дострокових парламентських виборів ускладнить для тимчасового уряду Португалії використання коштів ЄС із фонду для відновлення після пандемії, а також соціальні виплати в умовах економічної стагнації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: