Найвищий суд Франції відхилив прохання провести референдум щодо пенсійної реформи

Середа, 3 травня 2023, 20:55

Конституційна рада Франції в середу відхилила звернення 250 членів парламенту провести референдум щодо пенсійної реформи, яка викликала масові протести й негативну оцінку в суспільстві.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

Найвищий французький судовий орган відхилив уже другий запит на проведення референдуму за народною ініціативою, який мав на меті "законодавчо заборонити пенсійний вік, вищий за 62 роки", шляхом усенародного опитування.

Запит ще у середині квітня ініціювали передусім ліві й незалежні члени обох палат парламенту Франції – ще до того, як Конституційна рада підтвердила її законність, а президент Франції Емманюель Макрон її підписав.

Після рішення Конституційної ради у кількох французьких містах, зокрема Парижі, очікувалися акції протесту.

Французькі профспілки планують нові протести проти Макрона та його пенсійної реформи

Нагадаємо, пенсійна реформа у Франції передбачає поступове збільшення пенсійного віку із 62 років до 64. Нині в країні один із найнижчих років виходу на пенсію серед європейських держав, що збільшує навантаження на бюджет.

Опитування громадської думки показують, що значна більшість французів виступає проти підвищення пенсійного віку. На цьому тлі профспілки організували масштабні протести проти реформи.

Французькі профспілки відмовляються йти на діалог із урядом, перш ніж він доведе свою готовність нарешті взяти до уваги їхні пропозиції. Вони заявили, що використають майбутні переговори, аби підтвердити свою незгоду з пенсійною реформою і працюватимуть над спільними пропозиціями щодо поліпшення умов праці.

У понеділок в Парижі та в інших містах спалахнули сутички між поліцією та сотнями анархістів під час першотравневих протестів проти пенсійної реформи, які очолили профспілки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: