Туреччину обурила чергова прокурдська акція в Швеції, яка прагне вступу до НАТО

Вівторок, 30 травня 2023, 17:01

У вівторок Туреччина закликала Швецію, яка сподівається на вступ до НАТО, притягнути до відповідальності винних у демонстрації прапора забороненого угруповання на будівлі парламенту в Стокгольмі в день президентських виборів у Туреччині.

Про це як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Речник шведського парламенту заявив, що кілька людей спроєктували повідомлення на будівлю в столиці Швеції пізно ввечері в неділю.

На відео, яке вперше опублікував у Twitter так званий Шведський комітет солідарності з Рожавою (так називають курдські регіони Сирії), прапор Робітничої партії Курдистану (PПK) проєктується на будівлю парламенту.

Інше зображення, яким поділився акаунт, містить напис "Свободу Оджалану", що посилається на ув'язненого лідера РПК Абдуллу Оджалана, який також був спроєктований на будівлю.

"Ми очікуємо, що шведська влада розслідує цей інцидент, притягне до відповідальності винних і припинить діяльність на шведській землі самоідентифікованих членів РПК, яку ЄС визнає терористичною організацією", – заявив у Twitter Фахреттін Алтун, директор з комунікацій офісу турецького президента.

Інцидент стався після того, як Ердоган переміг у другому турі виборів.

Туреччина ратифікувала заявку Фінляндії в березні, але все ще заперечує проти Швеції, заявляючи, що Стокгольм переховує членів бойових угруповань, які вона вважає терористами, і не виконав свою частину торішньої угоди, покликаної заспокоїти занепокоєння Анкари щодо безпеки.

Заявки на членство мають бути схвалені всіма членами НАТО.

Алтун висловив сподівання, що Швеція належним чином забезпечить дотримання нового антитерористичного закону, який набуває чинності 1 червня, і не допустить членів РПК до демонстрації протесту проти членства Швеції в НАТО, організованої комітетом солідарності на 4 червня.

Ахмет Берат Конкар, колишній голова парламентського комітету у закордонних справах і голова турецької делегації в Парламентській асамблеї НАТО, заявив, що Туреччина очікує від Швеції більшої активності в питаннях імплементації їхнього антитерористичного законодавства.

"Ці фактори будуть важливими в рішенні нашого парламенту щодо членства Швеції. Але з позитивного боку, як ви бачите на прикладі Фінляндії, Туреччина відкрита до розширення НАТО, і ми будемо застосовувати ті ж самі стандарти і до Швеції", – сказав він. 

Як повідомлялося, президент США Джо Байден заявив у телефонній розмові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, що він хоче, аби Анкара відмовилася від своїх заперечень проти вступу Швеції до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: