Столтенберг "абсолютно спокійний" за вступ Швеції в НАТО

Вівторок, 30 травня 2023, 18:57

Генсек НАТО Єнс Столтенберг у вівторок, 30 травня, заявив, що "абсолютно спокійний" щодо вступу Швеції до Атлантичного альянсу, через два дні після переобрання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який до цього часу блокував цю заявку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Le Figaro.

"Я абсолютно спокійний щодо того, що Швеція стане членом НАТО, повноправним членом", – сказав Єнс Столтенберг під час круглого столу в Осло, де в середу і четвер проходить неформальна зустріч міністрів закордонних справ.

Туреччина, разом з Угорщиною, ще не ратифікувала членство Швеції, в той час як Фінляндія офіційно стала 31-м членом Альянсу 4 квітня. Ердоган блокує заявку Швеції, звинувачуючи Стокгольм у переховуванні діячів турецької опозиції, які нібито мають зв'язки із забороненими курдськими активістами.

"Ми будемо мати тісні контакти з Анкарою, з президентом Ердоганом, щоб допомогти цьому процесу пройти якомога швидше", – сказав Столтенберг журналістам після круглого столу.

"Вони вже просунулися дуже далеко, оскільки всі країни-члени, включаючи Туреччину, запросили їх стати повноправними членами на саміті в Мадриді минулого року", – додав він.

"Я вважав з минулої осені, що Швеція вже повинна була бути прийнята шляхом ратифікації, і я все ще дотримуюся цієї думки. Але коли 31 країна повинна погодитися, це, ймовірно, займе трохи більше часу, ніж мені хотілося б, тому ми працюємо над цим", – підкреслив генсек.

У вівторок Туреччина закликала Швецію, яка сподівається на вступ до НАТО, притягнути до відповідальності винних у демонстрації прапора забороненого угруповання на будівлі парламенту в Стокгольмі в день президентських виборів у Туреччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: