Плани ЄС з нарощування виробництва боєприпасів може ускладнити нестача робочої сили – ЗМІ

Четвер, 4 травня 2023, 13:40

Додатковою перешкодою для намірів ЄС збільшити виробництво боєприпасів у країнах союзу може стати нестача робочої сили, оскільки проблеми відчутні й зараз.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у публікації Euractiv.

Перед презентацією відповідного плану Єврокомісії декілька представників європейського оборонпрому на умовах анонімності розповіли, що з наймом працівників у них і зараз були "непрості часи"

Щоби реалізувати наміри ЄС і наростити виробництво, компанії потребуватимуть і робітників, які працюватимуть на заводах, і інженерів. Якщо робочих рук не вийде знайти достатньо, плани з нарощування виробництва опиняться під загрозою. 

За їхніми словами, компаніям ОПК допомогла би довгострокова перспектива контрактів та інвестицій, тому що інакше вони остерігаються пропонувати довгострокові контракти новим працівникам, а спеціалізоване навчання фахівців на дуже вузьку спеціальність у цій сфері також потребує часу і розуміння, що ці інвестиції у працівника окупляться. 

Єврокомісар Тьєррі Бретон на запитання про те, чи Брюссель знає про цю проблему, сказав, що Єврокомісії відомо про це і тема обговорювалася.

"На усіх виробничих потужностях, які я відвідував, ми передусім говорили про вміння і навички, тому що системами і машинами керують люди", – сказав єврокомісар, додавши, що справді деякі спеціальності потребують тривалої підготовки.

За його словами, країни-члени вже висловлювали пропозиції, як це вирішувати.

"Ми можемо задіяти Європейський соціальний фонд… Ми намагаємося шукати рішення і думати нестандартно", – зазначив Бретон.

Він провів паралелі з екстреним розгортанням виробництва вакцин під час пандемії коронавірусу, що вдалося значною мірою завдяки обміну досвідом і розбудові партнерських зв’язків. 

"Деякі підприємства ОПК працювали немов "у бункері" і не особливо дивилися, що робиться довкола них", – додав він. 

Нагадаємо, 3 травня ЄС після тижнів суперечок погодив схему спільної закупівлі боєприпасів для України на 1 млрд євро. 

Детально про це читайте у статті Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: