США впевнені, що Україна збила гіперзвукову ракету РФ за допомогою Patriot  – CNN

Понеділок, 8 травня 2023, 07:23

США мають високу впевненість у достовірності заяв України про те, що вона успішно використала систему протиповітряної оборони американського виробництва Patriot для перехоплення російської гіперзвукової ракети.

Про це CNN повідомило джерело, знайоме з цим питанням, пише "Європейська правда".

Хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти гіперзвукові ракети повітряного базування до минулого тижня була суто теоретичною. 

Зеленському у Нідерландах показали ЗРК Patriot, артилерію і бронемашини, які поїдуть в Україну

Перехоплення, яке здійснила Україна, забезпечило реальну демонстрацію цієї здатності. У Пентагоні це розглядають як важливу подію, зазначило джерело. 

Заява України про перехоплення викликала резонанс у Пентагоні наприкінці минулого тижня, додало джерело, зазначивши, що ця подія є важливою з кількох причин.

Президент Росії Владімір Путін публічно розхвалював можливості російської гіперзвукової зброї і заявляв, що вона здатна пройти всі існуючі системи протиповітряної оборони. 

Виробництво гіперзвукових балістичних ракет завжди було складним завданням для Росії, а санкції лише ускладнили його. 

Але до минулого тижня розрахунок Росії полягав у тому, що якщо вона застосує гіперзвукову балістичну ракету, то у що б вона не стріляла, вона обов'язково влучить у ціль, сказало джерело. Це перехоплення поставило цей розрахунок під сумнів.

Той факт, що перехоплення здійснив український екіпаж, який пройшов підготовку в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, є ще більшим успіхом для Пентагону, додало джерело.

6 травня командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук підтвердив, що українські військові збили російську ракету "Кинджал" за допомогою комплексу Patriot.

Дивіться також на YouTube-каналі "ЄП" про те, наскільки ефективні Patriot та західні системи ПРО проти російських ракет "Кинджал" та Х-22

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: