Молдова першою з-за меж ЄС долучилась до європейської програми розбудови інфраструктури

Вівторок, 9 травня 2023, 16:59

Міністерка інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіжа у вівторок підписала угоду із єврокомісаркою з питань транспорту Адіною Велян про приєднання до інфраструктурного фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF).

Про це йдеться в заяві уряду Молдови, яка є в розпорядженні "Європейської правди".

Угода з Єврокомісією дозволить Молдові отримати доступ до коштів фонду для фінансування проєктів у транспортному, енергетичному та цифровому секторах.

Як підкреслюють у Кишиневі, Молдова стала першою країною, що не є членом ЄС, яка приєдналася до CEF – "найважливішого інструменту для інфраструктурних проєктів в Європейському Союзі".

Крім того, у вівторок Молдова та Румунія уклали три угоди про будівництво трьох нових мостів через річку Прут із півночі на південь.

Україна і Молдова скасовують митний і прикордонний контроль для вантажів на станції "Рені"

"У День Європи Молдова наближається до ЄС через інфраструктурні проєкти", – додали в молдовському уряді.

У Європейській комісії підкреслили, що приєднання до Connecting Europe Facility "підтримає інтеграцію Молдови в єдиний ринок ЄС, сприятиме зростанню, створенню робочих місць та підвищенню конкурентоспроможності".

"Молдова значно постраждала від агресивної війни Росії проти України. ЄС продовжує залишатися солідарним з країною і прагне і надалі зміцнювати її стійкість. Сьогоднішня угода ще більше наближає Молдову до ЄС, посилюючи роль країни у взаємопов'язаних транс'європейських мережах", – додали у виконавчому органі ЄС.

Фонд Connecting Europe Facility було створено у 2014 році для фінансування пан’європейських інфраструктурних проєктів. Із часом до напрямків роботи CEF додались також екологічна й цифрова трансформація.

Загальний бюджет фонду на 2021-2027 роки перевищив 33 мільярди євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: