Президентка Єврокомісії і Зеленський: Росія має припинити депортацію і всиновлення українських дітей 

Четвер, 1 червня 2023, 14:55

Президентка Єврокомісії та президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня захисту дитини виступили зі спільною заявою, у якій звертають увагу зокрема на практику РФ вивозити українських дітей з окупованих територій, надавати їм своє громадянство і всиновлювати. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Вони відкривають заяву нагадуванням, що кожна дитина має право на свободу, захищеність і безпеку, але розв’язана Росією агресивна війна позбавляє українських дітей цих базових прав. 

"Передусім, ми рішуче засуджуємо протиправну депортацію і переміщення українських дітей, що поповнює список воєнних злочинів Росії. Закликаємо Росію негайно припинити ці депортації, припинити практику так званого прискореного всиновлення і повернути цих дітей", – наголошують вони.  

Лідери зазначають, що настане час, коли відповідальні за ці злочини постануть перед судом, нагадавши, що Міжнародний кримінальний суд вже видав ордери на арешт у зв’язку з цією практикою Росії. Вони також привітали створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України. 

"Ми зобов’язуємося робити усе необхідне для встановлення місцеперебування депортованих українських дітей, сприяти їхньому безпечному поверненню, надавати їм базову соціальну, медичну та освітню підтримку після повернення", – зазначають Зеленський і фон дер Ляєн.

Вони наголошують на необхідності подбати про дітей, у яких через життя в умовах війни можуть розвинутися проблеми з ментальним здоров’ям. 

Для цього планують створити спеціалізований курс для педіатрів та інших працівників первинної ланки медичної допомоги, щоб вони володіли навиками підтримки дітей, що пережили травму. 

"Ми налаштовані запропонувати спеціалізовані реабілітаційні послуги для дітей, що постраждали, як на території України, так і у Європі. Ми також будемо співпрацювати для втілення комплексної Всеукраїнської програми ментального здоров’я та відповідної реформи",  – зазначають вони.   

Також обіцяють співпрацювати задля реформи системи захисту дітей в Україні. Нагадують, що Єврокомісія вже пообіцяла підтримати реформу догляду за дітьми в Україні та готова надати для цього 10 млн євро. 

"У цьому контексті ми відтаємо створення в Україні Проєктного офісу ЄС при Кабінеті міністрів України, який напрацює стратегію реформи догляду за дітьми для розвитку і захисту дітей та буде координувати її впровадження", – зазначають у заяві.  

Додатково зазначають, що ЄС продовжить опікуватися тими українськими дітьми, які через війну тимчасово проживають у країнах Євросоюзу. Може йтися про близько 1,3 млн українських дітей та підлітків.  

На двосторонній зустрічі президентка Єврокомісії і Зеленський говорили також про втілення запропонованої Україною "формули миру", про гарантії безпеки, а також про ситуацію з експортом української сільськогосподарської продукції до ЄС. 

Як відомо, 1 червня у Молдові почався другий саміт Європейської політичної спільноти, на який прибули лідери майже 50 держав. 

Детально про саміт читайте у статті "ЄвроПравди", а також дивіться у відеоблозі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: