Ліві об’єдналися перед виборами в Іспанії, що може допомогти прем’єру Санчесу

Субота, 10 червня 2023, 09:46

В Іспанії понад 10 невеликих лівих партій домовились про спільний похід на вибори у липні, що підвищує шанси прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса на переобрання.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

Згідно з очікуваннями, ця угода забезпечить ключову підтримку соціалістам Санчеса в будь-яких післявиборчих переговорах про формування уряду.

Кандидат у прем'єри Іспанії заявив, що йому не потрібна англійська: "Є ж перекладачі"

Угоду підписали пізно ввечері в п'ятницю, вона завершила кілька днів інтенсивних переговорів між новоствореним альянсом віцепрем'єр-міністра Йоланди Діас Sumar і невеликим, але впливовим лівим партнером соціалістів по коаліції Podemos.

За домовленістю, Podemos і 14 інших політичних груп увійдуть до альянсу Sumar на виборах.

Фрагментація партій, що перебувають у політичному спектрі ліворуч від соціалістів, стала причиною багатьох поразок на регіональних і місцевих виборах. В результаті травневого голосування Іспанія різко розвернулась праворуч, перетворивши провідну опозиційну консервативну Народну партію на головну політичну силу країни.

Більшість опитувань схиляються до того, що Народна партія переможе на виборах у липні, але прогнозують, що їй знадобиться підтримка крайньої правої партії Vox для формування уряду.

Нова угода між невеликими лівими партіями може допомогти соціалісту Санчесу створити новий коаліційний уряд, особливо враховуючи, що Діас і Санчес є одними з найпопулярніших політиків країни.

"Хоча на цьому етапі найбільш вірогідним сценарієм є формування уряду на чолі з Народною партією, сплеск підтримки лівих партій може допомогти Санчесу залишитися при владі", – зазначив Антоніо Баррозу, заступник директора з досліджень лондонського аналітичного центру Teneo.

"Без такої угоди (про єдність лівих партій) розподіл голосів між різними партіями, ймовірно, покарав би лівих, що полегшило б Народній партії та Vox подолання 176 мандатного бар'єру для отримання більшості в парламенті", – додав він.

Соціалісти очолюють коаліційний уряд меншості з 2019 року, але внутрішні суперечки з Podemos та кілька суперечливих законів не обійшлися без наслідків.

Читайте детально про те, як дострокові вибори у липні можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: