Третина українських біженців у Литві планують там жити і працювати – опитування

Понеділок, 19 червня 2023, 17:33

34% українських біженців, які втекли від війни до Литви, у майбутньому планують там жити і працювати. 

Про це свідчить анонімне опитування українців, які скористалися послугами Служби зайнятості Литви, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Проведене в травні опитування засвідчило, що більшу частину опитаних біженців становлять жінки у віці 30-40 років (83,2%), з яких понад половина (52,5%) – з вищою освітою. 

Більшість українців вказали, що литовці їх прийняли добре або дуже добре (97%).

За словами заступника директора Служби зайнятості Гедре Сінкявіче, цього року збільшилася кількість тих, хто не визначився з планами на майбутнє, пов'язаними з життям у Литві (40%), торік таких було 32%. 34% опитаних заявили, що хотіли б залишитись жити і працювати в країні.

Служба зайнятості Литви сприяє інтеграції українців у ринок праці, компенсуючи частину заробітної плати роботодавцям, які їх працевлаштували. З початку цього року 1400 біженців з України почали брати участь у програмі з субсидованого працевлаштування. 

За даними опитування, 89,1% опитаних українців задоволені наданими Службою зайнятості послугами. Порівняно з даними минулого року, ця оцінка покращилася на 3,4%. 

53,5% респондентів, які брали участь в опитуванні, вдалося працевлаштуватися. Більшість стверджують, що умови праці їх задовольняють, хоча половина опитаних українців хотіли б вищої зарплати.

89% респондентів вказали, що спілкування в робочому середовищі проходить добре або дуже добре. 

Попри це, Служба зайнятості Литви активно закликає українців, які працюють у країні або збираються тут працювати, вчити литовську мову. 

Нагадаємо, за даними Євростату, станом на кінець березня 2023 року статусом тимчасового захисту в країнах ЄС скористалися 3,9 мільйона біженців з України.

Європейська комісія раніше повідомляла, що готова вжити необхідних заходів для подальшого продовження Директиви про тимчасовий захист для українських біженців, якщо це буде необхідно, до 2025 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: