У парламенті Франції помітили "особливі зв’язки" крайніх правих із Росією – ЗМІ

П'ятниця, 2 червня 2023, 12:09

Спецрозслідування французького парламенту, результати якого офіційно ще не оприлюднені, констатувало наявність тісних зв’язків між крайніми правими силами в країні та Російською Федерацією. 

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

Йдеться про документ, підготовлений комітетом з розслідування іноземного втручання у політичне, економічне та військове життя Франції. Розслідування ініціювала у вересні 2022 року партія Ле Пен "Національне об’єднання", але при цьому політсила і сама опинилася у фокусі уваги комітету, оскільки їм часто закидають зв’язки із Росією. 

Від обізнаних зі змістом документа джерел Euractiv дізналося, що у звіті вказують на зв’язки між Росією та "Національним об’єднанням" (раніше – "Національним фронтом") і що політсила діє "повністю узгоджено з російською риторикою", а на слуханнях комітету це тільки додатково підтвердилося. 

Доповідачка щодо звіту, представниця партії Макрона Констанс Легріп зауважила, що це, серед іншого, висловлювання Ле Пен щодо окупації Криму – політикиня вважає півострів "російським" і вважає вільним волевиявленням референдум його за приєднання до РФ. 

Пригадали і поїздки представників партії до Криму та на окуповані території сходу України, зокрема євродепутатів від політсили Тьєррі Маріані та Філіпа Олів’є.  

У звіті також звернули увагу, що російські пропагандистські ЗМІ негайно підхоплюють прихильні до Росії заяви Ле Пен та її партії. 

Водночас визнають, що з початком повномасштабної війни позиція "Національного об’єднання" та самої Ле Пен стала значно менш проросійською. 

Під час засідання слідчого комітету підняли і питання про те, чи могла вплинути на позиції партії позика у розмірі 9 млн євро на вигідних умовах, яку тоді ще "Національний фронт" у 2014 році взяв у російському банку. Ле Пен це заперечує. 

У звіті зазначають, що це виглядає підозріло у ситуації, коли політсила постійно демонструє прихильність до Росії і її позиція за широким колом питань дуже близька до позицій Москви.

Після витоку інформації у пресу Ле Пен заявила, що над ними влаштували "політизоване судилище" і звіт несправедливий та необ’єктивний. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: