В Ірландії почалися дебати щодо безпеки і нейтралітету на тлі війни РФ проти України

Четвер, 22 червня 2023, 12:33

В Ірландії розпочалися публічні дебати щодо подальшої безпекової політики і нейтралітету країни з огляду на зміну геополітичної ситуації після відкритого нападу РФ на Україну.

Про це повідомляє AFP, пише "Європейська правда". 

Консультації триватимуть з четверга до вівторка наступного тижня. Поштовхом до них стали повномасштабний напад Росії на Україну та рішення Фінляндії та Швеції відмовитися від нейтрального статусу і приєднуватись до НАТО. 

Минулого тижня президент Міхал Гіггінс, роль якого в Ірландії радше церемоніальна, назвав обговорення потенційного відходу від нейтралітету "грою з вогнем". 

Однак прем’єр Лео Варадкар зазначив, що консультації не мають якогось "прихованого порядку денного" і буде йтися просто про широкий спектр безпекових питань. 

"Ми не збираємося вступати у НАТО чи інші військові блоки, але збираємося інвестувати у свої збройні сили", – прокоментував він. 

Для участі у подіях в рамках дискусії, що проходитимуть у Корку, Голвеї та Дубліні, зареєструвалися понад 1200 осіб. На панельних дискусіях будуть виступати експерти з міжнародної безпеки, представники аналітичних центрів та громадських організацій. 

У 2022 році Ірландія виділила на оборону близько 1,1 млрд євро. За обсягами витрат вона суттєво відстає від багатьох європейських країн. Критики вважають, що країна надто покладається на сусідів у питаннях своєї безпеки. 

Армія Ірландії налічує близько 8500 осіб і зазвичай залучалася у різних миротворчих місіях. 

Після диверсії на російських газопроводах "Північний потік" у Балтійському морі восени 2022 року та через регулярну присутність російських кораблів біля берегів Ірландії почали з’являтися побоювання щодо безпеки життєво важливих трансатлантичних кабелів, які проходять у цьому районі. 

Останні соцопитування свідчать, що більшість населення країни, 61%, продовжує виступати за нейтральний статус. Водночас 55% підтримують суттєве збільшення інвестицій в оборону.

У 2022 році уряд анонсував збільшення оборонного бюджету до 1,5 млрд євро у 2028 році, що буде найсуттєвішим збільшенням фінансування на оборону в історії країни. 

Читайте також: Ірландське розширення НАТО: як дії РФ змусили ще одну країну думати про вступ до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: