Австрійські соціал-демократи обрали нового лідера на тлі зростання підтримки ультраправих

Неділя, 4 червня 2023, 16:12

Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) в суботу обрала новим лідером прихильника консервативних поглядів Ганса Петера Доскозіля, сподіваючись покращити власні рейтинги напередодні парламентських виборів наступного року.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації AP.

Доскозіль, який очолює південно-східну федеральну землю Бургенланд, отримав 53% голосів серед партійних делегатів. Після оголошення результатів політик назвав обрання лідером партії "мрією всього життя".

Завданням Доскозіля як нового лідера SPÖ буде відродження рейтингів партії на тлі наступних парламентських виборів, які, як очікується, відбудуться у 2024 році. Очікується, що більш консервативний у питаннях міграції лідер соціал-демократів може привернути на їхній бік людей, які підтримують крайніх правих.

Друге місце на внутрішньопартійних виборах із 46,8% голосів посів мер південно-східного міста Трайскірхен Андреас Баблер, натомість колишня голова SPÖ Памела Ренді-Вагнер провалилась ще в дорадчому турі голосування у травні.

На місцевих виборах в Австрії комуністи отримали сенсаційний результат 

На Ренді-Вагнер соціал-демократи поклали труднощі, перед якими постала партія, зокрема відсутність плану розвитку і нездатність скористатись із падіння рейтингів Австрійської народної партії (ÖVP) після серії криз із 2019 року.

Соціал-демократична партія Австрії, яка востаннє була в уряді у 2017-му, в останні роки намагалася консолідувати підтримку виборців. На останніх парламентських виборах у 2019 році вона отримала 21,2% голосів, значно відставши від ÖVP.

Наразі SPÖ посідає в опитуваннях друге місце після ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ), яка активно використовує антиіммігрантську риторику, а також відома запереченням підтримки України у війні проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: