Австрійські ультраправі закликали уряд захистити Угорщину від ЄС

П'ятниця, 2 червня 2023, 07:50

Австрійська ультраправа Партія свободи (FPÖ) закликала уряд Австрії стати на захист Будапешта після того, як депутати Європарламенту поставили під сумнів здатність Угорщини головувати в Раді ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

У четвер Європейський парламент поставив під сумнів спроможність Угорщини перебрати на себе шестимісячне ротаційне головування в Раді ЄС у другій половині наступного року, посилаючись на проблеми з верховенством права та погіршенням стану демократії.

Прем’єр Польщі розкритикував резолюцію Європарламенту щодо Угорщини

"Це боягузлива і несправедлива атака істеблішменту ЄС на незручну державу-члена, яка не каже "так і амінь" всьому, що надходить з Брюсселя, і чий прем'єр-міністр в першу чергу дбає про добробут власного народу", – заявив Герберт Кікль, голова FPÖ.

"Я очікую, що федеральний уряд Австрії візьме на себе ініціативу на всіх можливих рівнях, щоб захистити нашу сусідню країну від ЄС", – додав він.

Проте всі інші австрійські партії, зокрема, керівна Австрійська народна партія та "Зелені", проголосували за резолюцію.

Австрійська партія свободи встановила міцні відносини з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. У травні партійний лідер Кікль закликав Австрію "наслідувати приклад Орбана" та побудувати "Австрію-фортецю".

Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга назвала ініціативу Європарламенту "нісенітницею" і звинуватила асамблею в ігноруванні демократії.

У квітні лідери майже усіх політичних груп у Європарламенті закликали Єврокомісію не задовольняти запити Угорщини на додаткові європейські кошти через питання до демократії, верховенства права і дотримання прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: