Через збій в Excel соціал-демократи Австрії помилились при оголошенні нового лідера

Понеділок, 5 червня 2023, 20:55

Опозиційна Соціалістична партія Австрії (SPÖ) у понеділок змінила результат внутрішньопартійних виборів нового очільника після того, як виборча комісія виявила помилку в підрахунку голосів у табличному процесорі Excel.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Kurier.

За посаду лідера SPÖ в суботу змагались голова південно-східної федеральної землі Бургенланд Ганс Петер Доскозіль і мер південно-східного міста Трайскірхен Андреас Баблер. Згідно з офіційно оголошеними результатами, Доскозіль отримав 53% голосів, а Баблер – 46,8%.

Але в понеділок на терміновому брифінгу представник соціал-демократів повідомив про помилку в підрахунку голосів.

З’ясувалось, що під час перенесення даних в електронну таблицю Excel стався збій, і голоси були пораховані навпаки. В SPÖ додали, що остаточні результати оголосять у вівторок, але деякі політики вже почали вітати Баблера з перемогою.

Інцидент викликав численні меми й іронічні зауваження в австрійських соцмережах, зауважує Kurier. Приміром, сайт сатиричних новин Die Tagespresse заявив, що після останніх подій "закривається".

Що стосується Доскозіля, який після свого оголошення лідером соціал-демократів Австрії в суботу встиг дати кілька інтерв’ю, він заявив, що проти повторного голосування, а сам інцидент назвав "найнижчою точкою для соціал-демократії".

Соціал-демократична партія Австрії, яка востаннє була в уряді у 2017-му, в останні роки намагалася консолідувати підтримку виборців. На останніх парламентських виборах у 2019 році вона отримала 21,2% голосів, значно відставши від Австрійської народної партії (ÖVP).

Наразі SPÖ посідає в опитуваннях друге місце після ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ), яка активно використовує антиіммігрантську риторику, а також відома запереченням підтримки України у війні проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: